Ben jij de chimpansee of de schildpad in jouw relatie?

In mijn vorige blog vertelde ik over de scanner in je brein die de verbinding met je partner scant. En een alarm doet afgaan als de verbinding wegvalt of onveilig aanvoelt. Door dat alarm worden je overlevingsmechanismen aangezet: je gaat vechten of vluchten.

Het menselijke ‘vechten en vluchten’ kent vele variaties. Zo gebruik ik vaak de chimpansees en de schildpadden, twee types die op een totaal andere manier reageren als het aankomt op onenigheid, disbalans of onzekerheid.

Typische chimpansees

Als jij een chimpansee-type bent en je voelt je niet gezien, gehoord of begrepen zul je waarschijnlijk om aandacht vragen, klagen of vitten, aan je partner proberen te trekken, heel veel praten en uitleggen, je gelijk willen halen en het beter willen weten, verwijten en kritisch zijn, je verdedigen, jouw partner claimen, het contact opeisen, analyseren of drammen.

Typische schildpadden

Als jij een schildpad-type bent en je voelt je niet gehoord of begrepen zul je waarschijnlijk eerst jezelf verdedigen maar bij teveel spanning trek jij je terug om de harmonie te bewaren, ontwijk je conflicten, het gesprek uitstellen, ga je ervandoor, probeer je te sussen of ga je alles relativeren. Je klapt dicht door stress en door de vraag om aandacht van de ander en je kunt niet makkelijk over emoties praten (en soms ook niet goed voelen).

Lees meer op Ouders.nl...

 

Als je dit artikel interessant vindt is mijn online masterclass waarschijnlijk ook wat voor jou! Schrijf je in via onderstaande button.

Ouders.nl

In 2020 vroeg de uitgever van Ouders.nl of ik als relatie-expert voor hen wilde gaan schrijven.

Aangezien het mijn missie is om relatiekennis te verspreiden en zo veel mogelijk mensen te helpen aan een fijne relatie, was mijn antwoord op die vraag natuurlijk ´Ja!´

Vanaf 2021 verschijnt er dus iedere maand een artikel van mij op Ouders.nl. Een artikel waarin ik relatiekennis deel, relatieproblemen bespreek en relatietips geef.

chimpansee of schildpad relatie