Een goede relatie? Podcast met Fre op Vrijdag

Wat is een goede relatie?

In september 2020 was Fre op Vrijdag bij mij in online relatietherapie. Of eigenlijk beter gezegd: ik was te gast in haar online programma. Super om te doen want Fre is een enorm leuk mens. En ík praat ontzettend graag over relaties...

Relatiekennis

Het is in mijn ogen onhandig en een ontzettend gemiste kans dat we op school niets leren over relaties. Over wat verliefdheid eigenlijk is, wat er in je brein gebeurt als je verliefd bent én wat er gebeurt als de verliefdheid wegzakt.

Dat we niets leren over de onvermijdelijke dynamieken die zich óók in goede relaties voordoen.

Hoe je je relatie leuk houdt. Een beetje meer relatiekennis zou mensen zoveel helpen!

En ze leefden nog lang en….

Door romantische films hebben we allemaal een soort droom over relaties die zelden helemaal lijkt op de werkelijkheid.  We denken dat als je de Ware eenmaal intuïtief gevonden hebt, vanzelf lang en gelukkig zal leven. Met de Ware voel je je  vanzelf altijd verbonden, je voelt elkaar aan zonder woorden en ook de seks blijft vanzelf leuk.

De praktijk wijst helaas anders uit. Veel relaties lopen op de klippen. Of mensen voelen zich niet gelukkig in hun relatie.  Ze hebben weinig of helemaal geen zin meer in seks. Ondanks de scheidingscijfers is het romantische gedachtegoed nog steeds hardnekkig aanwezig: veel mensen vinden nog steeds dat een goede relatie vanzelf zou moeten gaan.

De stap om te erkennen dat je er soms iets meer in moet investeren is dus voor veel mensen groot. En dat is zo zonde! Want met een beetje meer kennis, met name van, het brein  zou iedereen weten dat je niet vanzelf altijd hoteldebotel kunt blijven. Dat je brein de ander als een soort vijand kan gaan zien en er ook zo op zal reageren. Dat er bepaalde patronen zijn waar eigenlijk ieder stel vroeg of laat wel mee te maken krijgt. Oók als je een goede relatie hebt... En dat dat dus normaal is én iets waar je aan kunt werken.

Relatie-APK

Dat ‘eraan werken’ hoeft helemaal niet zwaar en moeilijk te zijn. Ja, als je er te lang mee wacht kan het behoorlijk zwaar worden. Maar juist als je al vroeg in je relatie kan onderkennen dat een relatie nou eenmaal onderhoud nodig heeft en dat het helpt als je weet hoe je dat onderhoud moet plegen, kan het ‘eraan werken’ vooral ook heel leuk zijn.

Dus was ik enorm blij toen ik bij Fre te gast mocht zijn en ik op die manier weer een bijdrage kon leveren aan het verspreiden van relatiekennis. Ik hoop dat het verhaal voor veel mensen herkenbaar is en dat mensen zullen beseffen dat het heel oke en normaal is om zo nu en dan door een wat moeizamere periode te gaan. Én dat het dan zin heeft om een coach of therapeut om raad te vragen.

Dat hoeft helemaal geen lang traject te zijn. De leukste sessies in mijn praktijk zijn die met mensen die komen voor een relatie-APK-tje. Geen groot gedoe, maar wel wat (leuk!) onderhoud. Dan kan je relatie weer veilig de weg op!

Online relatietherapie

Het gesprek met Fre staat sinds september op youtube.

En vandaag gaat de uitzending ook online als podcast!

 

Wil je ook een keer live of online relatietherapie? Neem dan contact op voor een afspraak.
goede relatie relatie-apk