Relatieproblemen: we hebben steeds ruzie

Relatieproblemen …

We kennen het allemaal. Je partner doet dingen anders dan jij (zou willen 😊).

Hij houdt zich niet aan afspraken, zij ruimt haar rommel nooit op, hij luistert niet echt naar je als je iets vertelt… er ontstaat ruzie...

 

Ruzie

Soms gaat het om kleinere irritaties. De ´gewone huis tuin en keuken irritaties’. En soms slaat de vlam echt in de pan. Dan is je brein waarschijnlijk ´geflipt´ en kom je terecht in één van de ruzie dansen van de chimpansee en schildpad, waarover ik schreef in mijn vorige blog.

Waarom maken we juist ruzie met degene waar we zoveel van houden? Dat heeft te maken met hoe ons brein werkt. Tijd dus voor een minilesje ´hoe werkt het brein in relaties´.

 

Lees meer op Ouders.nl...

relatieproblemen steeds ruzie

Als je dit artikel interessant vindt, is mijn gratis online masterclass waarschijnlijk ook  wat voor jou! Schrijf je in via onderstaande button.

De relatieproblemen van Sonja en Joost

Sonja: Ik had hem gevraagd de was op te hangen en te stofzuigen. Kom ik thuis: zit de was nog in de machine! Dus ik vraag: ‘Joost, waarom heb je de was niet opgehangen, dat had ik toch gevraagd?’. Hij reageert meteen: ‘Ik heb toch gestofzuigd? Ach mens, zeur niet zo!’

Joost loopt altijd weg, woedend word ik daarvan. ‘Daar gaan we weer’ denk ik dan, ik hoor mezelf tegen hem schreeuwen en voel me dan zó machteloos, we hebben dit soort ruzies al zó vaak gehad.

Door relatietherapie heb ik geleerd wat er onder onze relatieproblemen zit en hoe we anders met elkaar om kunnen gaan. Nu kunnen we meestal stoppen en zeggen: ‘pas op, daar is ‘ie weer’. We knokken niet meer tegen elkaar maar tegen ons monster. Dan geeft hij me een knuffel en lachen we erom.”

 

Joost“Dan komt ze thuis en begint meteen te zeuren dat ik de was niet heb opgehangen. Geen woord over de gestofzuigde vloer en het bosje bloemen...  En dan begint ze op die hoge, denigrerende toon tegen me te praten. Alsof ik echt totaal achterlijk ben!

Ik weet dan al hoe het verder zal gaan. Meestal schreeuwen we een poosje tegen elkaar en ga ik uiteindelijk naar mijn kamer. Als ik toch niets goed kan doen kan ik net zo goed weggaan.

De relatietherapie heeft onze relatieproblemen echt aangepakt. Nu kan ik Iris rustig vertellen dat ik geen tijd had voor de was, maar mijn best heb gedaan haar blij te maken omdat ik van haar hou en haar niet kwijt wil. We praten nu gewoon, in plaats van ruzie te maken en te schreeuwen. Ik hoef niet meer zo op mijn hoede te zijn en die was, die kan vaak wel een dagje later.”

Ouders.nl

In 2020 vroeg de uitgever van Ouders.nl of ik als relatie-expert voor hen wilde gaan schrijven.

Aangezien het mijn missie is om relatiekennis te verspreiden en zo veel mogelijk mensen te helpen aan een fijne relatie, was mijn antwoord op die vraag natuurlijk ´Ja!´

Vanaf 2021 verschijnt er dus iedere maand een artikel van mij op Ouders.nl. Een artikel waarin ik relatiekennis deel, relatieproblemen bespreek en relatietips geef.