Waar word jij gelukkig van? Het is vandaag World Happiness Day!

Waar word jij gelukkig van? Het is vandaag World Happiness Day!

 

Onlangs las ik een artikel in de optimist van Chiel van der Linden: ‘Je geluk zit onder de slagroom’.

Chiel wordt ook wel de Geluksman genoemd.  Vandaag is het World Happiness day en dus Dé dag om zijn inzichten over geluk te delen. Want vraagt niet iedereen zich wel eens af: wat is geluk?

 

Taart vol geluk

Wat maakt jou gelukkig? Het antwoord hierop is ongetwijfeld voor iedereen verschillend. Toch is er volgens Chiel een gemene deler: de vórm van het geluk. Hij gebruikt het beeld van een taart om die vorm van geluk verder uit te leggen.

Het menselijk geluk heeft, net als een taart 3 lagen: de bodem, de vulling en de slagroom.

De slagroom verbeeldt het plezier. Je geniet van iets dat je doet. Of van lekker eten. Of van een vakantie.

De vulling staat voor de energie en je talenten die je kwijt kunt in wat je doet. Wanneer je iets doet dat je goed af gaat. Je werk, of je hobby. Je presteert iets, of bent gewoon lekker bezig. Je zit in een flow.

De bodem is de laag van de zingeving. Je haalt je geluk uit het gevoel dat je bijdraagt aan iets groters, iets dat er toe doet.

Voor een stabiel gevoel van geluk te is het nodig dat je taart compleet is. Dat je taart bestaat uit de slagroom, vulling én bodem, oftewel uit lol, nut én zin.

Als het even tegen zit

Met een volledig afgebakken taart kan je ook omgaan met momenten waarop het even tegen zit. Maar als je taart alleen uit slagroom bestaat zakt de boel als het even tegen zit als een slagroompudding in elkaar.

Bij een moment van tegenslag heb je ook de vulling nodig. Die geeft je doorzettingsvermogen om ondanks dat het nu even tegenzit door te gaan. Want dat wat je doet overstijgt het moment van nu.

Voor het geluksgevoel van de bodem is tegenslag zelfs relatief. Je bent immers bezig met een hoger doel en dat geeft het geluksgevoel, ook als het dus tegenzit.

Nu zou je kunnen denken dat het vooral gaat om de bodem of de vulling maar dat is niet waar. Want als er geen slagroom op je taart zit mis je de fijne plezier momentjes van de dag, en kan je leven in het hier en nu wat kleurloos worden.

Het gaat dus echt om plezierig, én goed én betekenisvol te leven.

 

Geluk in de praktijk

In mijn praktijk spreek ik vaak mensen die zich niet zo gelukkig voelen.

De taart is stevig maar de slagroom ontbreekt. Of er zitten bergen slagroom op maar de bodem is zompig. Of de taart stort in omdat de vulling  is vergeten.

Geluksbakkerij

Ik heb het geluk dat mijn taart er behoorlijk goed uitziet, al zeg ik het zelf. Vroeger dacht ik dat ik gewoon ‘geluk’ had (haha). Maar ik zie nu in dat ik daar wel degelijk zelf een belangrijke rol in speel. Ik ben immers de bakker van mijn eigen taart. Dus maak ik voldoende ruimte om de dingen te doen die ik leuk vind; zoals zingen, afspreken met vrienden en dansen op leuke feestjes.

Ook doe ik werk waarin ik meestal een goede flow ervaar. En waarmee ik mensen help. De vulling van mijn taart geeft me naast flow ook al wel het gevoel dat ik een bijdrage lever aan iets groters.

In mijn vrije tijd doe ik mee aan acties vanuit bij de klimaatbeweging. Op die manier geef ik mijn energie en vrije tijd aan iets dat niet alleen belangrijk is voor de mensen in mijn praktijk of voor mijzelf, maar voor iedereen in deze wereld. En ik moet zeggen: dat maakt inderdaad gelukkig.

En nu natuurlijk de hamvraag:

hoe zit het met jouw taart? Ben jij een volleerd bakker of worstel je nog met de ingrediënten of de juiste temperatuur van de oven?

 

Als je worstelt in je relatie kan je wellicht mijn online aanbod eens bekijken. Want een relatie heeft veel invloed op de vorm van je taart.

Ben je ook geïnspireerd geraakt door het taartverhaal? En wil je dus meer weten over Chiel?

Hij heeft een boek geschreven over ‘hoe je geluk dagelijks doet’: Vitamine P.

En je kunt ook hier kijken en hier 

 

 

 

waar word jij gelukkig van world happiness day