Ik voel weinig verbondenheid met mijn partner

In Bregjes Brieven Bus beantwoord ik allerlei relatievragen. Heb je ook een relatievraag? Stuur een mailtje aan bregje@eenfijnerelatie.nl

Kijk je liever dan dat je leest? Kijk dan de youtube video van Bregjes Brieven Bus

Ik voel geen verbondenheid

Ik voel weinig verbondenheid met mijn man. Maar als ik daar over begin reageert hij geïrriteerd en afwijzend.

 

We hebben allemaal, ook mannen 😉, behoefte aan verbinding. Het is één van onze basisbehoeften. Zijn reactie kan te maken hebben met een veel voorkomend patroon in relaties, dat ik je dus wil voorleggen. Wellicht herken je jezelf erin.

Het patroon heeft te maken met pijnplekken. Denk je nu: Wat is een pijnplek?

 

Geen verbondenheid door pijnplekken

Een pijnplek is vergelijkbaar met een blauwe plek. Het is een gevoelige plek die, als je er met je vinger op duwt, nét even meer zeer doet dan een gewone plek. We hebben ze allemaal en ze hebben te maken met onze hechting.

Wat er vaak gebeurt is dat pijnplekken elkaar in relaties opzoeken. Dus de ene partner heeft een pijnplek en zoekt iemand uit met een pijnplek die daar goed bij past, in de zin van dat die twee pijnplekken lekker tegen elkaar kunnen duwen.✨

Veel mensen ervaren een pijnplek op verbinding. Ze voelen zich niet gezien, niet gehoord en alleen en zijn dus op zoek naar die verbondenheid, om dat gevoel van alleen zijn tegen te gaan. Vaak staat er aan de andere kant iemand met een pijnplek van niet kunnen voldoen aan verwachtingen, van falen.

Wat er dan gebeurt is dat de eerste persoon aangeeft:

Ik mis de verbinding, ik voel de verbinding niet meer en we moeten daar iets aan doen.

Maar de andere persoon verstaat dat niet goed, hij of zij hoort:

Je doet het niet goed. Je voldoet niet aan mijn verwachtingen.

Iemand die hoort:

Je voldoet niet aan mijn verwachtingen kan op verschillende manieren reageren, maar zal zich waarschijnlijk gaan verdedigen. Of zeggen dat het wel meevalt wat de partner zegt.

In ieder geval een reactie die probeert de pijn van zich niet goed genoeg voelen te verdrukken.

Vervolgens verstaat de eerste persoon dát niet, hij of zij hoort: Je doet er niet toe en denkt: Zie je wel, ik word niet gezien. En voelt zich nog minder verbonden dan daarvoor.

Als die partner er (weer) wat van zegt zal dat zout op de wond strooien van de andere partner: Zie je wel, ze vindt dat ik niet voldoe.

Zo zie je dat allebei de partners alleen horen wat er in hun eigen verhaal past. En ook dat die twee plekken elkaar versterken. Het wordt steeds pijnlijker aan beide kanten.

Speelt er ook zoiets bij jullie? Het zou goed kunnen dat je man ook niet echt hoort wat je zegt. Hij hoort natuurlijk wel wat je zegt, in letterlijke zin, maar het zou goed kunnen dat hij hoort dat hij iets niet goed doet, dat hij faalt.

 

 

Hoe breng je de verbondenheid terug in je relatie?

Belangrijk is om je boodschap heel bewust vertellen vanuit je eigen beleving.

Vraag om te beginnen of het uitkomt dat je het hierover wilt hebben. Dat geeft aan dat er iets gaat komen, dan kan hij zich mentaal voorbereiden en overval je hem niet.

Vertel dan als tweede stap hoe jij het ervaart, helemaal vanuit je eigen beleving. Dus bijvoorbeeld: Als ik tegen jou zeg dat ik de verbinding mis en je reageert afwijzend, dan krijg ik het idee dat ik niet belangrijk voor je ben.

En als ik dat idee heb voel ik me heel verdrietig en alleen. En dan wil ik dat aan je vertellen dus dan ga ik nog harder praten en nog meer mijn best doen om mijn punt te maken, maar ik merk dat het dan alleen maar erger wordt. Ik heb het dan nodig om van je te horen dat ik wel belangrijk voor je ben.

Maar ik wil ook graag weten wat er bij jou gebeurt dus wil je me uitleggen vertellen wat er bij jou gebeurt ik zeg dat ik de verbinding mis?

Dit is veel tekst en je mag er natuurlijk helemaal je eigen draai aan geven. Maar wat ik je mee wil geven: zeg niet zo zeer Ik mis de verbondenheid.

Maar Ik voel de verbinding minder, en wat er dan gebeurt is dat ik me  alleen voel. En dan probeer ik je aandacht te krijgen op een niet zo handige manier  voor jou. Hoe kan ik hier op een goede manier je aandacht voor vragen zodat ik me niet zo alleen hoef te voelen?

Waarschijnlijk begrijpt hij dan iets beter wat er gebeurt en zal hij minder afwijzend reageren.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Succes!

 

 

Wil je meer weten over relaties? Kijk dan ook eens naar deze Bregjes Brieven Bus.