Verliefd op een ander

In Bregjes Brieven Bus beantwoord ik allerlei relatievragen. Heb je ook een relatievraag? Stuur een mailtje aan bregje@eenfijnerelatie.nl

Kijk je liever dan dat je leest? Kijk dan de youtube video van Bregjes Brieven Bus

Verliefd op een ander

Help, ik ben verliefd op een ander. Wat moet ik doen? Ik wil helemaal niet bij mijn partner weg maar ik vind de ander echt veel leuker.

 

Ai, een pijnlijke en lastige situatie. Je schrijft dat je niet weg wilt bij je partner. Dat is belangrijke informatie.

Er heerst een misvatting, dat als je gevoelens hebt voor een ander dat automatisch betekent dat er iets mis is in je relatie. En dat kán natuurlijk, want als er iets mis is in je relatie ben je waarschijnlijk ontvankelijker voor verliefde gevoelens voor een ander, maar het hoéft niet persé.

Er zijn talloze voorbeelden, en het blijkt ook steeds uit onderzoek, dat je echt blij kan zijn met je relatie én verliefde gevoelens kan ontwikkelen voor een ander.

Ik hoor bij jou geen vraag als Ik weet niet wat ik moet kiezen, als ik dat goed heb geïnterpreteerd, dus ik ga het vooral hebben over die tweede situatie. Wat gebeurt er in een relatie als je verliefd wordt op een ander?

 

Waarom wordt je verliefd op een ander?

Eén van de redenen is een beetje cliché: er wordt te weinig geïnvesteerd. Je neemt elkaar teveel voor lief. Het wordt gezapig, het vlammetje dooft uit, de liefdestank loopt leeg.

Wat óók een kenmerk is in relaties is dat de relatie zich ontwikkelt richting betrouwbaarheid, vertrouwen, veiligheid, voorspelbaarheid….

Dat zijn dingen die we in een relatie prettig vinden. We verlangen daarnaar, hebben het nodig. We willen daar niet steeds gedoe hebben. Zeker als er ook sprake is van een gezin met kinderen.

Het zijn zaken die kinderen ook nodig hebben. Voorspelbaarheid, betrouwbaarheid, veiligheid… daar doet een gezin het goed op.

Maar we hebben ook een andere kant. Daar verlangen we ook naar en dat is de kant van de speelsheid, het avontuur. Nieuwigheid, spanning, levendigheid… En die conflicteren.

Wat er vaak gebeurt in relaties is dat de ene kant veel aandacht krijgt en het daar wel fijn voelt, maar dat de andere kant onderbelicht wordt terwijl dat ook een intrinsiek verlangen is bij mensen.

En als je dan iemand tegenkomt die dat stuk in jou aanwakkert…dan is het niet zo’n grote stap om daar gevoelens bij te ontwikkelen.

Wat er dan vaak gebeurt is dat mensen naar de ander kijken: jij moet wel fantastisch zijn als ik deze gevoelens voor je heb. Maar als je deze ervaring zou willen gebruiken om van te groeien zou je hem waarschijnlijk beter om kunnen draaien: wat zegt het over mij dat ik weer iets voel dat ik was kwijt geraakt?

 

Wat kan je doen als je verliefd bent op een ander?

En dan heb ik 3 tips voor je:

  • Onderzoek je eigen levendigheid. Hoe zit het met jouw levendigheid? Waar loop jij warm voor, wordt je echt blij van? Waar spring je je bed voor uit? Wanneer ben je echt in je element? En is daar nog genoeg ruimte voor? Maak je in je relatie genoeg ruimte voor dat stuk van jezelf? Denk erover na en kijk of er verbetering mogelijk is.
  • Hoe zit het met de levendigheid in je relatie? Zowel jij als je partner… investeren jullie nog? Hoe zorgen jullie voor die elementen van avontuur, nieuwigheid, levendigheid? Doen jullie genoeg nieuwe dingen? Doen jullie dingen samen waar je hart sneller van gaat kloppen, waar je in je element bent? Kijk samen of je daar verbetering kan aanbrengen. Als je nu denkt, ik heb tips nodig: bekijk mijn andere video, over hoe je je relatie nieuw leven kunt inblazen.
  • Onderzoek waar die ander voor staat. Ik weet niet of je de persoon in kwestie al lang kent of pas net, maar je maakt vast een beeld van die persoon, hoe hij of zij is. Als je daar woorden aan moet hangen, hoe gaan die over jou?

We weten dat we vaak verliefd worden op mensen die verloren delen van onszelf weerspiegelen. Die ons dus dingen laat zien die we hebben weggestopt of die we zijn verloren in ons leven of in de relatie.

 

Dus stel dat die persoon staat voor een avontuurlijk leven, dan zou je je kunnen afvragen: hoe zit het met mijn avontuurlijke kant? Zorg ik daar goed voor, hoe geef ik daar vorm aan?

Staar je dus niet zozeer blind op de persoon zelf, maar kijk meer naar waar hij of zij symbool voor staat. En wat dat zegt over jouw huidige leven nu, zowel in als ook buiten je relatie.

Ik hoop dat dit je zal helpen te groeien.

 

Wil je meer weten over relaties? Kijk dan ook eens naar deze Bregjes Brieven Bus.