We leven langs elkaar heen

In Bregjes Brieven Bus beantwoord ik allerlei relatievragen. Heb je ook een relatievraag? Stuur een mailtje aan bregje@eenfijnerelatie.nl

Kijk je liever dan dat je leest? Kijk dan deze youtube video van Bregjes Brieven Bus

We leven langs elkaar heen

Onze relatie gaat niet goed. We leven langs elkaar heen. We leven samen, maar meer als broer en zus. En dat niet eens, want die zouden nog dingen met elkaar delen. Maar wij doen de gezinsfabriek en verder is er eigenlijk weinig meer. Hoe kunnen we onze relatie nieuw leven inblazen?

 

Je zegt het zelf al: onze relatie nieuw leven inblazen. Als je niet meer in een relatie investeert, bloedt hij dood. En sterker nog, je brein is geneigd meer aandacht te geven het negatieve. Dus waarschijnlijk zie je nog wel wat je irritant vindt aan je partner maar steeds minder wat er fijn is of leuk, want dat krijgt minder aandacht.

Eigenlijk heeft iedere relatie een liefdestank en die moet voor een groot deel gevuld zijn met fijne, liefdevolle dingen. Als die leegloopt bloedt de relatie dood en zijn er waarschijnlijk meer irritaties. En ga je langs elkaar heen leven.

Dus inderdaad tijd om de relatie nieuw leven in te blazen.

 

Hoe blaas je je relatie nieuw leven in?

Daarop zijn heel veel verschillende antwoorden te geven. Ik pik er één uit. Een leuke manier om je liefdestank te vullen is met behulp van de vijf liefdestalen.

Misschien ken je ze, misschien nog niet, Maar de liefdestalen zijn bedacht door Gary Chapman. Hij kwam erachter dat mensen 5 talen gebruiken om hun genegenheid te tonen, hun liefde uiten. Je kent ze waarschijnlijk allemaal wel, maar ze staan bij iedereen op een bepaalde volgrode.

Mensen zijn geneigd om de ander aan te spreken in hun eigen taal en dat is ook de taal die je het beste ontvangt. Als je exact dezelfde lijst hebt kan je elkaar waarschijnlijk goed verstaan, maar de meeste partners hebben een andere volgorde van talen. En dan kan het dus zijn dat jij je genegenheid toont maar dat je partner dat niet zo goed verstaat en andersom. En dat je dus allebei je best doet maar dat dat niet het effect heeft wat je beoogt.

Hoe kom je achter je liefdestaal? Door er wat over te lezen of een testje te doen.

Doe de test en bekijk dan samen: in hoeverre spreek ik jou eigenlijk aan in jouw taal en jij in die van mij? En het is fijn om aan je partner te kunnen uitleggen: dit is mijn taal en dit vind ik dus heel prettig. En als dat jouw taal is, hoe kan ik jou dan aanspreken?

Spreek dan af dat je een bepaalde periode actief gaat proberen de ander zoveel mogelijk aan te spreken in zijn of haar liefdestaal Doe elke dag iets dat daarmee te maken heeft en kijk na bijvoorbeeld een maand wat het effect daarvan is.

Veel succes en liefdestalenplezier!

 

Wil je meer weten over relaties? Kijk dan ook eens naar deze Bregjes Brieven Bus.