Het eilandgesprek, oftewel de dialoog

Het eilandgesprek

Ofwel: de dialoog

In deze video neem ik je mee in de wereld van het "eilandgesprek," dat eigenlijk bekend staat als de imago dialoog, de fundamentale tool van imago relatietherapie.

Hoewel het in eerste instantie misschien wat onwennig kan aanvoelen voor sommige stellen, is de gestructureerde imago dialoog speciaal ontworpen om koppels houvast te bieden, vooral in het creëren van een veilige gespreksomgeving.

Gelijkwaardigheid

Deze aanpak waarborgt dat beide partners gelijkwaardig deel kunnen nemen en in een beschermende setting hun verhaal kunnen delen, terwijl de ander liefdevol aanwezig is.

Co-regulatie

Door herhaaldelijk dit proces te oefenen, leren zij elkaar kalmeren door middel van co-regulatie. Voorheen hadden zij vaak een ontregeld zenuwstelsel tijdens gesprekken, die daardoor regelmatig uit de hand liepen. Nu ervaren zij rust en verbondenheid.

De term "co-regulatie" wordt normaal gebruikt in de pedagogiek, waar het verwijst naar hoe ouders bewust of onbewust hun kinderen helpen te reguleren. Net zoals jonge kinderen zelf niet kunnen reguleren en dit leren door de liefdevolle aanwezigheid van hun ouders, helpt co-regulatie ook volwassenen wanneer zij ontregeld zijn. Troost, steun, een luisterend oor, aanraking, erkenning en het spiegelen van emoties dragen bij aan het leren reguleren van emoties.

Validatie en empathie

Deze vormen van co-regulatie zijn ook voor volwassenen waardevol. Op het moment dat stellen van paniek en een geflipt brein verschuiven naar een veilige verbinding, ontstaat er ruimte voor validatie en empathie.

Dit is werkelijk magisch. Stellen verlaten de sessie op een totaal andere manier dan toen ze binnenkwamen.

Het eilandgesprek in stappen

Het Doel: Luisteren, begrijpen en erkennen wat je partner zegt, empathie tonen voor elkaars gevoelens.

Door het regelmatig te doen zorg je samen voor heldere communicatie en een diepere emotionele band.

Wie is zender en ontvanger: Degene die begint, vraagt of de partner beschikbaar is. De zender praat en de ontvanger spiegelt door samenvattingen te geven en te vragen of er meer is:

  1. 'dus je zegt dat....'
  2. 'klopt dat?'
  3. 'is er meer?'

Samenvatten en erkennen: Als de zender aangeeft klaar te zijn van de  ontvanger samen wat de zender heeft gezegd en sluit af met: 'Klopt dat?'

Erkenning wordt gegeven met woorden als 'Er zit wat in, want...'

Empathie tonen: De ontvanger drukt empathie uit met woorden als 'Ik kan me voorstellen dat je je dan voelt.' De zender bevestigt of dit klopt

Bedanken en wisselen: de partners bedanken elkaar voor het delen en ontvangen. De rollen worden omgedraaid.

Herhaling en vereenvoudiging: In het begin kan het onwennig voelen, maar na verloop van tijd wordt het natuurlijker.

Deze methode lijkt misschien omslachtig, maar het leidt tot effectieve communicatie, minder geruzie, meer emotionele veiligheid en een dieper gevoel van verbondenheid.

Wil je zelf de imago dialoog proberen? Volg dan de stappen die ik in de video hiernaast uitleg. Of kijk de video hier.

Alle stappen van het eilandgesprek staan in deze handout. Dus wil je het graag thuis uitproberen? Volg alle stappen nauwkeurig (en nee, je reageert dus NIET op wat de ander zegt zolang je op dat eiland bent!) en je kunt ervaren wat een eilandgesprek met je doet.

download eiland gesprek

Wil je meer weten over relaties?

Schrijf je in voor mijn masterclass!